- Velkommen
- Ydelser
- Priser
- Få svar på alle dine spørgsmål
- Den gode hjemmeside
- Eksempler
- Om Kunstnersiden
- Kontakt
Bliv synlig - Tiltræk kunder - Sælg mere
Den gode hjemmeside
Søgemaskineoptimering
Rul direkte til afsnittet ved at trykke på et af billederne herunder
Hvad er SEO?
Gør hjemmesiden søgbar
SEO står for Search Engine Optimization, eller søgemaskineoptimering på dansk.
Det er processen med at bygge og forbedre din hjemmeside med den vinkel, at den bliver nemmere for søgemaskiner som fx Google at finde, fx når kunder søger efter produkter, som du sælger.
Det er umådeligt vigtigt, at søgemaskiner som fx Google kan finde og prioritere dig. Din hjemmeside ligger på internettet blandt millioner og atter millioner af andre hjemmesider. Hvis kunder ikke kender dig i forvejen, bliver du kun fundet, hvis søgemaskiner som Google hjælper dem på vej. Lidt ligesom skilte der viser vej til en afsidesliggende butik.
2-trins raket
Google kan forklares som en 2-trins raket. Lad os sige at du søger på Biopejse:
- Google skal nu finde alle de hjemmesider, der mere eller mindre handler om biopejse. Hjemmesider der handler om helt andre ting bliver ikke taget i betragtning. Google skal altså beslutte hvilke hjemmesider, der skal præsenteres i søgeresultatet.
- Google skal nu rangordne alle de fundne hjemmesider der handler om biopejse efter deres relevans og kvalitet. Google skal altså beslutte rækkefølgen af hjemmesiderne, der skal præsenteres i søgeresultatet.
Det vigtigste her er hjemmesidens indhold. Og det gælder for begge trin i 2-trins raketten:
- Indholdet alene er bestemmende for, om Google overhovedet udvælger hjemmesiden i første trin. Verdens bedste hjemmeside skal jo ikke vises, hvis den handler om cykler og ikke om biopejse.
- Google skal nu prioritere hjemmesiderne, der handler om biopejse. De prioriteres i forhold til relevans og kvalitet. Igen betyder hjemmesidens indhold meget. Men nu er der også andre parametre, der spiller ind. Fx om hjemmesiden er egnet til at blive vist på en mobiltelefon og om den loader hurtigt.
Søgetermer
Så det første du skal gøre, er at sikre godt og relevant indhold på din hjemmeside i forhold til de søgetermer, som du gerne vil findes på. Altså lave en god beskrivelse om biopejse, svare på flest mulige spørgsmål om biopejse og imødegå mulige indvendinger omkring biopejse.
Du skal derfor mere eller mindre bygge din hjemmeside op omkring dine søgetermer. Det er derfor en god ide, at du har defineret søgetermerne præcist inden du laver hjemmesiden. Det er nemlig meget sværere senere at tilpasse hjemmesiden i forhold til søgetermerne.
Udover selve indholdet skal du kigge på (nogle af) de andre parametre, som indgår i Googles algoritme til at prioritere hjemmesiderne. Der er faktisk flere hundrede parametre. De vægter dog ikke ens, og selve indholdet vægter heldigvis højt.
Parametrene
Andre parametre kan være om hjemmesiden er mobilvenlig, om den er sikker, hvor hurtigt den loader, hvor mange andre hjemmesider der linker til den, hvor mange besøgende den har og så videre.
Mange af parametrene oplyser Google selv om. Men der er også parametre, som Google holder hemmelige. Mange af de hemmelige parametre ved man dog lidt om alligevel ud fra en række test.
Parametrene kan inddeles i disse kategorier:
- Indhold.
- Teknik.
- Popularitet.
Dette kapitel er struktureret efter disse kategorier.
Indhold og popularitet betyder meget. SEO er derfor først og fremmest en marketing-disciplin og sekundært en IT-disciplin.
Hvorfor SEO?
Købsrejsen
Måden dine kunder finder dig på kan være meget forskellige, og de varierer også fra branche til branche.
Det kan være alt fra mund-til-mund over annoncer til content-marketing.
Med internettets muligheder er tendensen, at flere og flere selv opsøger information om fx produkter. Derfor er det vigtigt at du præsenterer godt indhold på din hjemmeside. Altså content-marketing.
I 2015 startede 70 % af alle opslag på internettet i en søgemaskine. I 2019 startede 70 % af alt salg i Danmark i Google.
Så det er yderst vigtigt, at Google kan finde din hjemmeside.
Kunder der søger efter produkter i Google, er startet på en købsproces. De er således potentielle kunder, og det er derfor vigtigt at din side popper op i Googles søgeresultat.
Værktøjet til at få gode placeringer i Google hedder SEO.
Langsigtet strategi
SEO er ikke noget der giver resultater allerede dagen efter – det er en langsigtet strategi. Fx skal Google først finde din hjemmeside og indeksere den og derefter vide noget mere om fx besøgsmønsteret på hjemmesiden, før den prioriteres i forhold til dine konkurrenters hjemmesider.
Men da SEO er en integreret del af hjemmesiden, skal det tænkes ind fra start. Det er ikke bare et lag du kan lægge på til sidst.
Hjemmesidens placering i Googles søgeresultat kan ændre sig over tid. Det kan skyldes flere ting:
- Tiden går og situationen ændres. Du får måske ikke nok trafik eller du ajourfører din side for sjældent, og Google nedprioriterer dig.
- Google ændrer i deres algoritme som bevirker, at din side rankes anderledes.
- Dine konkurrenter bliver bedre til at SEO-optimere og overhaler dig.
Selv om intet ændrer sig, vil du aldrig ligge på samme plads i Google. Hvis Google mener du bør ligge som nummer 1,2 løses det ved at ligge på plads 1 4 gange og plads 2 1 gang.
Konkrete fordele med SEO
- Din hjemmeside bliver mere synlig:
Dermed får du flere hits og i sidste ende mere salg. - Konkurrencedygtighed:
Din placering i Googles søgeresultat fortrænger en konkurrent fra samme placering. - Tid og sted:
Folk er oftest i købe-mode, lige når de har søgt et bestemt produkt. - SEO hjælper også på Adwords:
Google vil helst vise de bedste resultater, så en god SEO-optimeret side kommer - for de samme penge - til at lægge bedre i Adwords. - SEO er blevet mere robust:
Langt de fleste anbefalinger i dag vil også gælde om 5 år, da Google er blevet meget bedre til at vise det gode indhold.
Før i tiden kunne du snyde (Black Hat SEO), og mange af ændringerne i Google har netop gået på at nedprioritere de sider, der har snydt sig til gode resultater. - Synlighed giver også mere branding:
Mange forbinder de øverste resultater i Googles søgeresultat med, at det er de bedste produkter.
Google er ret præcis
Google er efter min mening klart den bedste søgemaskine. Den leverer de bedste søgeresultater. I Danmark bruger cirka 97 % da også Google som deres søgemaskine. På globalt plan er tallet cirka 90 %.
Google leverer de mest præcise resultater. Det skyldes, at Google har en meget effektiv algoritme, som ranker hjemmesider ud fra de behov, som de søgende har.
Meget af det, der gælder for Google, gælder også i mere eller mindre omfang for andre søgemaskiner.
I dette kapitel taler jeg kun om Google i forhold til SEO. Det er stort set den eneste søgemaskine, der bruges i Danmark, og det er den søgemaskine, jeg ved mest om.
PageRank
Når Google skal prioritere mellem hjemmesider, der alle kunne være relevante i forhold til den konkrete søgning, er der en masse andre parametre, der også indgår i prioriteringen.
PageRank er en algoritme, der er opkaldt efter medgrundlægger af Google Larry Page, til at måle den relative værdi af indholdet på hjemmesider. En slags kvalitets-algoritme.
Google fik succes da de i sin tid indførte PageRank i deres algoritme. Det betød, at Google blev bedre i stand til at levere gode resultater i forhold til de andre søgemaskiner, der alene var baseret på indeks, som kun ser på om søgetermen findes på hjemmesiden, men ikke ser på kvaliteten af indholdet.
Den vigtigste parameter i PageRank er godt indhold på din hjemmeside. Google har jo en interesse i – for at være troværdig – at præsentere det bedste indhold i forhold til de konkrete søgninger.
Du kan altså ikke sikre dig gode resultater alene med teknisk SEO.
Du kan for den sags skyld heller ikke sikre dig gode resultater via Adwords. Placeringen er nemlig både et resultat af hvor meget du betaler for annoncen og din PageRank. Igen fordi Google gerne vil vise troværdige resultater.
En gang var PageRank synlig i et af Googles analyseværktøjer, men i dag skjuler de desværre tallet.
SERP
Search Engine Results Page er Googles side med søgeresultater.
Det er den resultatside du får, når du googler efter noget. Siden er bygget op med annoncer (hedder Adwords i Google) i toppen og i bunden, og i midten findes de organiske resultater.
De organiske resultater er resultater, som er gratis. Dem har Google fundet alene ud fra deres algoritme. Der indgår altså ikke annoncepenge, som påvirker rankingen.
Af lovgivningsmæssige grunde vil annoncer altid være markerede tydeligt. Der kan stå Annonce eller Sponseret eller noget helt tredje.
Googles SERP kan derudover indeholde mange slags søgeresultater afhængig af søgningen og de resultater, som Google finder. Google ændrer tit på SERP’ens opbygning.
Google har fx nedenstående typer søgeresultater. Men Google ændrer tit på SERP’ens opbygning, så det kan se lidt anderledes ud i morgen.
Google Shopping
Øverst til venstre eller højre kan der vises billeder af produkter, som stammer fra Google Shopping, som også er annoncer.
Lokal liste
Hvis Google kan finde lokale søgeresultater, gøres det blandt andet i en lokal liste. Hvis du fx søger efter restauranter, og Google kender din geografiske placering, viser Google et lokalt kort med markeringer af områdets restauranter.
Under kortet viser Google en liste med restauranterne med data om åbningstider, anmeldelsesstjerner, om de har takeaway, om man kan få maden leveret med mere.
Disse data henter Google fra Google My Business (beskrives senere).
Denne type visning kommer typisk, når du søger efter servicefag eller en butik.
Virksomhedsprofil
Hvis du søger direkte på et brand eller et virksomhedsnavn, kan Google vise virksomheden øverst til højre med billeder, kort, data som i den lokale liste med mere. Igen henter Google data fra Google My Business, men bruger også andre datakilder.
Søgeresultat med sitelinks
Når Google er sikker på at en hjemmeside er en autoritet på det der søges efter, vil der under det normale resultat desuden vises links i 2 kolonner til undersider på hjemmesiden. Typisk mellem 2 og 6 links.
Billede-resultater
Hvis du søger efter blandt andet ting eller navne, vil der også blive vist billeder i søgeresultatet.
Video-resultater
Findes der videoer på det du søger efter, vil der blive vist videolinks med en thumbnail til videoen.
Disse resultater dukker typisk op når du søger efter instruktioner, fx:
- Hvordan bygger man et skur?
Knowledge Graph
Hvis du søger efter viden, kan du få en slags faktaboks eller en definition enten øverst til venstre eller øverst til højre. Sådan et søgeresultat vil du kunne få, hvis du søger med spørgsmålssætninger eller bruger generiske søgetermer, fx:
- Hvem var Columbus?
Hvor meget bør du gøre?
Gør hjemmesiden god for de besøgende
Når du læser de mange punkter herunder, er det til at blive helt svimmel af.
Skal du virkelig gøre alt det?
Måske ikke. Så længe din side ranker højere end dine konkurrenter, er det for så vidt fint.
Det er også sådan, at dine besøgende og Google har de samme interesser. Så når du gør din hjemmeside god for de besøgende, så gør du også Google glad, fx:
- Sørg for at din hjemmeside har godt indhold.
- Hav en sikker side med SSL-certifikat, der krypterer data mellem de besøgende og hjemmesidens server.
- Sørg for at din hjemmeside er hurtig.
- Sørg for at din hjemmeside er mobilvenlig.
Det betyder, at når du har dine besøgende i fokus og laver godt indhold, så er du godt på vej SEO-mæssigt. Er de besøgende glade, så du får flere besøg og de bliver længere tid på din hjemmeside. Det gør Google glad, og du ranker højere. Altså en positiv spiral.
Endelig skal det siges, at Google heldigvis bliver bedre og bedre til at vurdere hjemmesidens kvalitet, uden at du skal gøre en masse specifikt alene af hensyn til Google.
Gør også noget ud dette
Men du slipper ikke helt for at kigge på SEO. De vigtigste ting du bør kigge på er:
- Søgetermer:
Dette kan godt gøres til en videnskab – specielt hvis du er i stor konkurrence på dine produkter. Men hvis du fokuserer på din niche – der hvor du skiller dig ud – kan det ikke gå helt galt.
Det er det første du skal i gang med, da du bør bygge hjemmesiden op omkring søgetermerne. De er sværere at integrere senere. - Lokal virksomhed:
Hvis du er en lokal virksomhed, bør du kigge på Google My Business.
Det er ikke så vanskeligt og effekten er stor. - Duplicate content:
Skriv dine tekster selv. Kopierer du fra andre er det dels ulovligt og dels bliver du straffet i Google. - Metatags:
En forholdsvis lille opgave med rigtig stor effekt. - Loadtid:
Er din hjemmeside for længe om at loade bliver du straffet på 2 fronter:- Dine besøgende gider ikke vente og forlader hjemmesiden.
- Google nedprioriterer din side.
- Dine besøgende gider ikke vente og forlader hjemmesiden.
- Indgående links:
Indgående links giver din side værdi i Googles øjne.
Det er en stor opgave, så du løser den ikke en gang for alle. Hav vigtigheden i baghovedet og bed om at få links, når lejlighed byder sig.
Hvad SEO også er
Der er faktisk endnu flere emner inden for SEO, end de emner jeg behandler i disse kapitler. Fx:
- Autoritet:
Hvis virksomheden eller personen, som hjemmesiden handler om, er anerkendt som en autoritet indenfor sit emne, bliver siden ranket højere. Det opnås, hvis virksomheden eller personen figurerer andre steder på nettet i sammenhæng med emnet. - AMP:
Accelerated Mobile Pages. Det er en speciel form for kodning, som Google har opfundet, for at skabe meget hurtige sider til mobiltelefoner. AMP er nyt og stadig meget mangelfuldt. - PWA:
Progressive Web Apps er også et nyt format til mobiltelefoner, for at gøre dem hurtigere. Forskellen er, at PWA på mange måder kan få hjemmesiden til at virke som en app. - Sitemap:
Det er en slags kort over ens hjemmeside – en indholdsfortegnelse i HTML eller XML, som kan hjælpe de besøgende og Google til at navigere på hjemmesiden.
Det er på ingen måde nødvendigt, hvis din hjemmeside er bygget op i en logisk struktur. - Structured data / Rich snippets:
Det er en mulighed i HTML for at tagge elementer på hjemmesiden, for at forklare Google, hvad det er. Der findes en standard for hvad der kan tagges.
På den måde kan Google bedre finde fx anmeldelser, åbningstider, opskrifter med mere til at præsentere i søgeresultaterne. - International SEO:
Det handler blandt andet om hvordan man bør bygge sin URL-struktur op, så hjemmesiden ranker i flere lande. - CDN:
Content Delivery Network handler om, at hjemmesiden placeres på flere lokale servere, så hjemmesiden loader hurtigere flere steder i verden.
Dertil kommer de tusindvis af værktøjer, du kan bruge til at hjælpe dig med SEO. Nogle er gratis, men de gode værktøjer koster penge.
Kunstnersidens målgrupper er primært kunstnere, enmandsvirksomheder og mindre virksomheder. Der vil derfor sjældent være ressourcer eller penge til at nørde med alle SEO-detaljerne.
Jeg har derfor valgt at udelade ovenstående emner, som alle kræver ret meget teknisk snilde, er tidskrævende og som for de fleste små virksomheder ikke vil være indsatsen værd.
Substansen
Materien
Jo mere og jo bedre indhold du har i forhold til dine søgeterner, jo højere ranker Google dig. Du skal helst dække emnet fyldestgørende. Det betyder fx at de besøgende får svar på de spørgsmål, de måtte have til emnet og at du får imødegået de indvendinger, de matte have.
Google måler kvaliteten af dit indhold blandt andet via LSI (Latent Semantic Indexing), som er en måling for hvor ofte din søgeterm og beslægtede termer optræder på siden.
Dette skal ikke forveksles med synonymer (som også er relevante at bruge).
Et eksempel:
- En artikel om skimmelsvamp bør også dække ord og emner som Fugt, Mug, Vand i kælder, Ventilation med mere, for at være en dækkende artikel.
Sørg generelt for at have gode tekster uden stavefejl. Google finder sjældent tekster med stavefejl.
Det hedder sig, at Google elsker masser af indhold. Det er også rigtigt. Men tendensen er, at Google ikke længere bare accepterer ”fyld” – Google fokuserer mere og mere på kvalitet fremfor kvantitet.
Det vil dog oftest stadig være sådan, at lange tekster ranker højere end korte tekster. Det skyldes ikke direkte længden, men at lange tekster oftest besvarer flere af de besøgendes spørgsmål end korte tekster.
Tekststørrelsen skal endelig være relevant i forhold til kontekst og intentionen i søgningerne:
- Søges der efter ekspertviden, så er lange tekster gode.
- Søges der efter brugte biler, så er små tekster fine.
Gruppering
Hver side skal helst holde sig til ét emne. Blander du tingene sammen kan Google have svært ved at finde ud af, hvad siden egentlig handler om.
Opdel siden i afsnit med overskrifter. Overskrifter hedder Headings i HTML og skrives
Søgetermer
Definition
Søgetermer er et meget centralt begreb i SEO.
Det folk googler efter, altså det folk skiver i Googles søgefelt, hedder Søgetermer.
Oprindeligt kaldte man det Søgeord, og det hedder det stadig mange steder i SEO-litteraturen. I dag er Søgeord dog misvisende, for folk søger sjældent med kun ét ord. I dag søger de fleste på Google med mindst 3 ord, fx:
- Gode restauranter i Hillerød.
Når der søges med mindst 3 søgeord, kalder man det ”Long tall” søgninger. Over 80 % af alle søgninger er i dag ”Long tall”.
Søgetermer kan altså både være et enkelt ord, flere ord eller en sætning.
Søgetermer på hjemmesiden
Lad os så se på, hvordan du skal tænke søgetermer ind på hjemmesiden.
Du starter med at definere hvilken søgeterm dine enkelte sider eller produkter, skal kunne findes på. Lad os sige at du har en bedre restaurant i Hillerød, og gerne vil findes på:
- Gode restauranter i Hillerød.
Så handler det for dig om at bygge din side op med godt indhold og optimere den omkring denne søgeterm, fx ved at bruge søgetermen flere steder på siden.
Søgetermer kan godt være synonymer eller beslægtede ord. Vil du findes på Mobilreparation kan ord som Smartphone og Samsung sagtens bruges. Det gør det samtidig nemmere at skrive naturlige tekster uden at skulle gentage den primære søgeterm unaturligt.
I ovenstående restaurant-eksempel bør du således droppe det tomme ord Gode, og i stedet bruge ord med reelt indhold, fx:
- Gourmetrestaurant i Hillerød.
- Michelin-restaurant i Hillerød (hvis den altså er det).
Selv om Google er blevet god til knytte synonymer og beslægtede ord sammen, vil jeg stadig anbefale at bruge de ord, som kunderne bruger. Brug fx ordet Vandhane i stedet for Armatur eller Blandingsbatteri. Også for at gøre teksten mere mundret for de besøgende.
Du kan godt have flere søgetermer. Du kan have lige så mange, som du er i stand til at bygge godt indhold op omkring.
Placering
Det er ikke nok at Google kan finde dig på din søgeterm.
Du skal også have så god en placering i søgeresultatet som muligt. Selvfølgelig helst på plads 1, og i hvert fald på side 1 i Googles søgeresultat.
Der er nemlig ikke mange der bladrer videre til side 2 og side 3.
Prøv at google Ferie.
Øverst skriver Google, at den har fundet over 60 millioner søgeresultater.
Hvis du insisterer på, at din søgeterm skal være Ferie, så skal Google vurdere din side til at være bedre end de 60 millioner andre sider, der handler om ferier. Ellers får du ikke en placering på side 1 i søgeresultatet – og du får ingen trafik.
Din søgeterm skal derfor være mere specifik end blot Ferie.
Vær specifik
Din hjemmeside skal selvfølgelig vises, når kunder googler din virksomhed eller dit navn. Og det bliver den også, for der er du ikke i samme konkurrence, som du ville være med søgetermen Ferie.
Men din hjemmeside skal også vises, når kunder googler efter dit produkt.
Du skal derfor have søgetermer til dine produkter, der er mere specifik end Ferie er.
En mulighed for at være specifik er, at du markedsfører dig på din niche – altså på det specielle ved dine produkter, der adskiller dig fra konkurrenterne, fx Hytteferie på Bornholm.
Hvis søgetermen er for bred, sker følgende:
- Søgeterm er Ferie:
Som jeg skrev ovenfor, konkurrerer du mod rigtig mange, nemlig alle andre udbydere af ferier. - Søgeterm er Bornholm:
Igen er du i stor konkurrence, men nu konkurrerer du også mod fx mange andre brancher. Nemlig alle der har Bornholm med i deres søgeterm, fx færger, museer, højskoler, tandlæger, geografiske sider og så videre.
Hvis det alligevel lykkes for dig at komme ind på side 1 i søgeresultatet, hvad er så dit udbytte?
99,9 % af dem der finder dig på Ferie, køber ikke af dig, for de er interesserede i en anden type ferie eller ferie på en anden lokation.
Hvis din søgeterm i stedet er specifik i forhold til dit produkt, vil du have langt større chance for at blive vist i toppen af Googles søgeresultat.
En fordel mere er, at de besøgende, der finder dig på Hytteferie på Bornholm er betydeligt tættere på et køb end de besøgende, der finder dig på Ferie. Første gruppe ved helt eksakt hvad de vil have – anden gruppe er mere i research-stadiet.
Ovenstående betyder ikke, at du nu kun kan findes på denne ene søgeterm. Det betyder, at du har optimeret din hjemmeside til søgetermen. I eksemplet vil hjemmesiden sikkert også rangere højt i Googles søgeresultat på Hytteferie og Ferie på Bornholm.
Hver underside kan godt have forskellige søgetermer, som de skal findes på. Det er relevant hvis du sælger flere slags produkter.
Hjælp Google
Når du har fundet din søgeterm – fx Hytteferie på Bornholm – skal du hjælpe Google lidt på vej, så Google ikke er i tvivl om, at det er det, din hjemmeside handler om.
Det drejer sig om at få søgetermen (eller beslægtede termer) skrevet flere steder på din side i fx:
- URL’en.
- Overskrifter.
- Tekster.
- Tekster på billeder (Alt-tekster).
- Ankertekster i links.
- I metatags.
Du kan godt skrive søgetermen – eller beslægtede terner – 1.000 gange i teksten for at vise Google, at denne søgeterm er det vigtigste på siden. Men skriv først og fremmest på en måde, så de besøgende kan læse teksten med fornøjelse.
Folk søger normalt i flertal – fx Ferier. Men Google kan normalt godt finde din side, selv om du har skrevet søgetermen i ental.
Hvis det er naturligt i sammenhængen, så prøv at få din søgeterm ind så tidligt som muligt de steder, hvor du bruger den.
De vigtige steder at arbejde med søgetermer er selvfølgelig på dine produktsider. Men det er også vigtigt på eventuelle andre sider, hvor du skriver noget om produkterne, fx hvor du imødegår indvendinger, på din FAQ-side med mere. Også på Om-siden og i eventuelle blogs kan det være relevant at arbejde med søgetermer.
Fed, kursiv, understregning, anden tekstfarve med mere hjælper Google med at forstå, at dette er vigtige ord. Men overdriv ikke – du får hurtigt en grim side. Hvis folk ikke kan holde ud at læse din side, er det jo ligegyldigt hvor godt Google forstår den.
Byg universer
Sørg for meget volumen, meget indhold, meget kvalitet og mange undersider til dine vigtigste søgetermer. Strukturer hjemmesiden så emnerne grupperer sig i et hierarki i forhold til søgetermerne.
Hvis Rejser til Spanien er en vigtig søgeterm for et rejsebureau, bør der være en side der hedder fx www.rejsebureau.dk/rejser-til-spanien, og på denne side og på siderne under samles alt indhold om rejser til Spanien. Strukturen kunne så være fx sådan:
- Rejser til Spanien:
- Destinationerne (byerne)
- Rejseformer (grupperejser, ungdomsrejser, ældrerejser)
- Beskrivelser (landskab, udflugter)
- ….
- Destinationerne (byerne)
- Rejser til Italien:
- Destinationerne (byerne)
- …
- Destinationerne (byerne)
Du har nu bygget et univers op omkring Rejser til Spanien, og et andet univers omkring Rejser til Italien.
Lad os antage, at du i stedet havde grupperet din hjemmeside efter rejseformer. Så ville strukturen være således:
- Grupperejser:
- Spanien
- Italien
- Grækenland
- Spanien
- Ungdomsrejser:
- Spanien
- Tjekkiet
- …
- Spanien
Nu er Spanien-universet blevet spredt ud på dine rejseformer, og søgetermen Rejser til Spanien er blevet mindre værd.
Når du grupperer i forhold til dine vigtige søgetermer, så er det nemmere for Google at se, at du har meget beskrivelse til dette emne, og du ranker højere.
Du kan godt have deluniverser i universet, fx Spanien og derunder Barcelona.
Design
Det er ikke sådan, at du ved at have et bestemt slags layout kan sikre dig gode placeringer og mange klik - men der er nogle ting du skal være opmærksom på, hvis dit layout ikke skal forhindre dig i at blive fundet på Google:
- Hjemmesiden skal kunne læses af Google – ellers kan du lave lige så meget SEO du vil, uden at det nytter en tøddel. Fx duer sider lavet i Flash ikke. Ligesom tekst på billeder heller ikke kan læses af Google.
- Skriften på hjemmesiden skal være let at læse – ellers kan Google tro, at du prøver at snyde. Du må fx ikke have skrift i samme farve som baggrunden, for fx at snyde ekstra søgetermer ind, som ikke kan ses af de besøgende. Sådanne ting fanger Google, og det betyder en nedprioritering.
- Toppen af hjemmesiden skal indeholde noget, Google kan lide – dvs. ikke kun annoncer eller et stort billede – men noget relevant indhold der fx forklarer de besøgende, hvad han kan få af værdi her på siden. Hvis du er forelsket i de såkaldte sliders med billeder, skal du måske lige tænke dig om to gange.
- Der skal designmæssigt være plads nok til en masse indhold på hver side – både tekst, billeder, video og så videre. Det er indholdet, der får Google til at synes om dine sider.
- Hjemmesiden skal være mobilvenlig - den skal kunne læses når folk søger på telefon eller tablet. Google tjekker om hjemmesiden er mobilvenlig. Hvis den ikke er det, nedprioriteres den.
- Hjemmesiden skal loade hurtigt – så undlad "smarte" funktioner, der egentlig ikke er nødvendige.
Billeder og videoer
Billeder
Billeder skal være tydelige og af god kvalitet. Men de må ikke være for store, for så tager det for lang tid at loade hjemmesiden. En god tommelfingerregel er at billeder skal fylde 50 – 200 KB.
Google kan endnu ikke forstå billeder. Men Google forstår alt-teksten. Så hav en god billedtekst (alt-tekst) på dine billeder. Helst hvor din søgeterm indgår. Så du får draget billedet med ind i dit indholdsunivers og du får placeret søgetermen endnu et sted.
Det bliver mere normalt at folk bruger Googles billedsøgning – også når de søger efter produkter. Hvis dine billeder skal vises – og kunne lede folk ind på din hjemmeside – kræver det, at billederne har en alt-tekst.
Videoer
Video er godt, da mange foretrækker at se en video fremfor at læse en lang tekst. Det betyder, at en video fastholder dine besøgende, hvilket får din side til at ranke højere.
Lægger du din video på YouTube og indlejrer den på din hjemmeside giver det også Google-point, da Google ejer YouTube og er glad for, at du bruger det medie.
Husk at bruge tekstfelterne på YouTube til at beskrive din video og til at placere dine søgetermer. Google har godt nok fra 2018 kunnet lytte til videoer og fange ord, der kan være søgetermer, men baser dig ikke kun på det.
Hvis du har en side hvor eneste indhold fx er en indlejret video, skal du være på vagt. En indlejret video ligger i iframes, som i princippet betyder, at din side låner plads til tredjepart.
Google kan ikke se hvem og hvad du låner pladsen ud til, og det er dermed en usikkerhedsfaktor, som Google ikke bryder sig om. Google kan nemlig ikke se, hvad den videresender de besøgende til.
Siden bør derfor også indeholde lidt tekst, hvor du forklarer hvad siden og videoen handler om.
Lokal virksomhed
Google My Business
Du bør også komme på Google My Business som gør dig synlig lokalt. Det giver flere fordele, fx:
- I Googles søgeresultat vises nu også et kort over din geografiske placering
- Folk kan søge efter en frisør i Google Maps, og kender Google brugerens placering, vises de frisører der er nærmest.
Google Business har en indirekte virkning.
- Du får en flot præsentation i højre side af søgeresultatet hvis folk søger på din virksomhed.
- Hvis folk søger efter en branche, får de et kort der viser de lokale virksomheder i branchen.
Google Business har også en direkte virkning:
- Du udvider dit univers og kommer til at ranke bedre.
- Folk kan skrive anmelder direkte i præsentationen i højre side af søgeresultatet.
NAP
NAP er en engelsk forkortelse for Name, Address, Phone - altså dit firmanavn, adresse og telefonnummer.
NAP er meget vigtig for din placering i Googles lokale søgeresultater og der er især to ting, du skal være opmærksom på:
- At dit firmanavn, adresse og telefonnummer (NAP) fremgår på din hjemmeside.
- At NAP er præcis det samme over alt på internettet, så Google kan verificere, at det er den samme virksomhed.
Uanset om du skriver din adresse og kontaktinformationer (email og telefonnummer) på din egen hjemmeside, et branchekatalog, et socialt medie eller et helt fjerde sted er det vigtigt, at du er konsistent.
Dit firmanavn, adresse og telefonnummer skal fremgå på din hjemmeside i tekstformat. Det går således ikke, at oplysningerne er indeholdt i et billede, da Google ikke kan læse tekster på billeder.
Google finder ofte også selv andre relevante oplysninger på din hjemmeside til at vise i det lokale søgeresultat, fx dine åbningstider.
Andre lokale parametre
For at øge din sandsynlighed for at blive vist i lokale søgninger er der også andre ting, du kan gøre:
- Hav lokale søgetermer, fx Frisør i Vanløse.
Borgere i Vanløse, som søger efter en frisør, vil jo søge Frisør Vanløse for ikke at få 1.000 resultater fra Jylland. - Hav lokale ind- og udgående links.
Rank zero
Rank Zero kaldes også en Knowledge Graph, som er omtalt tidligere. Featured Snippet bruges også om begrebet.
Google forsøger i højere og højere grad at svare på spørgsmål direkte med en plads nummer 0 – altså øverst eller i højre side af søgeresultatet.
Prøv fx at spørge: Hvad er SEO?
Så kommer der en kasse op med en definition. Nogle gange finder Google definitionen i Wikipedia eller i en ordbog. I dette eksempel får du svaret fra Wikipedia.
Prøv at spørge: Hvad er Rank Zero?
Igen kommer der en kasse op med en definition. Denne gang kommer definitionen bare fra en privat virksomhed. Google mener, at denne virksomhed har så meget kvalitetsunivers omkring begrebet Rank Zero, at de vælger at præsentere deres definition på allerbedste plads i søgeresultatet – endda over reklamerne.
Sikke en fin gratis branding at få.
Det kan lykkes, hvis du er virkelig god til at beskrive emner, folk stiller spørgsmål om. Du kan fx bruge følgende midler:
- Skriv indhold der direkte svarer på konkrete spørgsmål. Fx med et spørgsmål i overskriften og et svar umiddelbart efter i teksten.
- Skriv din tekst meget konkret, præcist og generelt – også i overskrifter.
- Lav en FAQ eller en ordbog.
Duplicate Content
Undlad duplikeret indhold. Det tæller virkelig ned hos Google. Det betyder også, at Google kan have svært ved at vide, hvilken af siderne, som har det samme indhold, der er vigtigst.
Hvis du sælger standardprodukter, skal du derfor ikke kopiere leverandørens beskrivelse.
3 linjer tekst der kopieres til de sociale medier, betyder dog ikke noget.
Problemet med duplicate content er, at Google kun ønsker at linke til ét resultat én gang. Har du det samme indhold – fx den samme produktbeskrivelse – som en konkurrent, vil kun én af jer blive vist i søgeresultaterne. Og det er ikke nødvendigvis den, der har skrevet teksten.
Bruger du fx produktbeskrivelsen, som du har modtaget fra leverandøren, risikerer du at andre hjemmesider, der sælger det samme, har samme produktbeskrivelse, og dermed har vi problemet med duplicate content.
Har du alligevel brug for kopierede tekster, så gå i dit CMS og frakobl Google-indeksering på den pågældende side eller indsæt teksten det som billede.
Hvis du opdager at andre har kopieret dele af din hjemmeside, skal de gøres opmærksomme på det (der findes værktøjer der kan finde Duplicate Content). Henvis til, at skaden er stor SEO-mæssigt og at det er en klar overtrædelse af ophavsretslovens §4.
Udnyt eventuelt situationen til at få skabt backlinks til din hjemmeside i stedet for at opkræve et gebyr for overtrædelse af ophavsretsloven.
Duplicate Content gælder alle steder, så skriv altid forskellige tekster, også i overskrifter, billedtekster, links og metatags.
Meget lange tekster
Overvej at lægge meget lange tekster ud i en PDF-fil. Af flere grunde:
- Skærmen er ikke velegnet til at læse lange tekster. Skal der ske fordybelse vil de besøgende hellere have det i en PDF-fil, som også bedre kan printes.
- En PDF-fil er faktisk nemmere at få på Googles forside.
- FDF-filen kan måske bruges som freebie.
Opdateringshyppighed
En hjemmeside, der ajourføres ofte, prioriteres op af Google:
- Når Google indekserer hjemmesider, kan de se, hvor ofte de ajourføres. Sker det ofte, bliver hjemmesiden prioriteret op, for så vurderer Google, at den indeholder meget aktuelt stof.
- Hjemmesider med høj ajourføringshyppighed besøges oftere af Google. Det betyder, at dine nyheder på hjemmesiden hurtigere kan googles.
- Når din hjemmeside bedre kan findes af Google, kommer der flere besøgende. Flere besøgende betyder, at Google tolker det, som at din hjemmeside er blevet mere populær, og så opprioriterer Google den igen.
Internet
Domænenavn
Domænenavnet har ingen betydning for SEO. Det havde det indtil omkring 2008, men det har det altså ikke mere. Dengang skulle du helst have en søgeterm med i domænenavnet.
I dag er det meget vigtigere, at domænet fortæller noget om dig, virksomheden eller produktet og at det er let at huske.
URL
URL’erne derimod bør indeholde dine søgetermer – altså i den del af URL’erne, der er efter domænenavnet, fx efter .dk som her www.side.dk/billige-pigecykler.
URL’erne skal ikke være længere end nødvendigt og ikke indeholde unødvendige mellemled som fx: "www.side.dk/folder/cykler/folder3/folder4/damecykler".
Tænk også på at URL’erne vises i Googles søgeresultat.
Det er fint med bindestreger. Fx er røde-cykler bedre end rødecykler og røde_cykler:
- Det er kun med bindestreg, at du kan være helt sikker på, at Google opfatter de ord, der bindes sammen, som to ord.
- Hvis du bruger underscore, forsvinder tegnet helt, hvis din URL bliver vist som et understreget link, hvilket jo er meget almindeligt.
En velskabt URL har også den fordel, at den indeholder flere informationer om hvad de besøgende kan forvente at se. Det gælder også hvis andre linker til siden, uden at give den en ankertekst.
URL’erne skal altså indeholde relevante ord. Det hjælper både Google og de besøgende.
Nogle CMS døber siderne fx "www.micko.dk/f43543jkds". På samme måde er URL’en "www.micko.dk/velkommen" intetsigende.
En god URL-struktur kan fx være:
- www.rejsebureau.dk
- www.rejsebureau.dk/rejser-til-spanien
- www.rejsebureau.dk/rejser-til-spanien/destinationer
- www.rejsebureau.dk/rejser-til-spanien/destinationer/barcelona
- www.rejsebureau.dk/rejser-til-spanien/destinationer/madrid
- www.rejsebureau.dk/rejser-til-spanien/rejseformer
- www.rejsebureau.dk/rejser-til-spanien/destinationer
- www.rejsebureau.dk/rejser-til-italien
- www.rejsebureau.dk/rejser-til-spanien
På den måde er det tydeligt for Google, at du har universer omkring rejser til Spanien og omkring rejser til Italien. Og at du har deluniverser under Spanien omhandlende destinationerne og rejseformerne.
SSL
Jeg har tidligere angivet, at SSL betyder ”Secure Sockets Layer” og kort fortalt er et certifikat på, at din hjemmeside bliver krypteret på linjen.
Hvis din hjemmeside ikke har et SSL-certifikat er den usikker, og den rankes lavere af Google.
Responsivt design
Jeg har tidligere beskrevet, at responsivt design betyder, at hjemmesiden automatisk tilpasser sig skærmstørrelsen uanset medie (PC, tablet, mobil).
Hvis din hjemmeside ikke er responsiv er den ikke mobilvenlig, og den rankes lavere af Google.
Google vil nemlig gerne belønne mobilvenlige hjemmesider, da der i dag er flere der tilgår hjemmesider via mobilen end via PC'en.
Metatags
Title
Title-feltet kan sættes op på hver side på hjemmesiden. Det sker i HTML-koden.
Det er værd at bruge tid på at skrive gode titler af 3 grunde:
- Det indgår i Googles søgning og dermed i hjemmesidens ranking.
- Det vises som regel i Googles søgeresultat som den fremhævede blå tekst.
- Titlen vises på browseres fane øverst – så meget af den som der er plads til. De besøgende får hele titlen hvis de sætter markøren i fanen.
Titlen skal derfor være god og informativ og skal helst indeholde din søgeterm.
Du har mellem 55 og 60 tegn. Brug dem. Pladsen i Googles søgeresultat er et antal pixels, derfor kan man ikke sige præcist hvor mange tegn. Men regn med cirka 55 tegn.
Titlen er nok det vigtigste enkeltstående element i SEO. Søgetermen bør stå tidligt i titlen.
Der bør være et unikt title-felt for hver side.
Titlen skal skabe opmærksomhed. Brug gerne tillægsord eller specificer teksten.
En titel som denne duer ikke: ”Golf – sportsbriller”.
Et andet godt fif er at bruge tal, fx:
- Mindsk juleræset: Få 15 tips til at undgå stress i julen.
- Optimer din LinkedIn profil til 20xx - Gratis guide her.
- Køb flotte hairextensions fra kun 249 kroner.
- Lygter i mange størrelser - Gratis fragt over 500 kroner.
- 57 ting du ikke vidste du kunne trække fra i skat.
Et middel mere til at blive mere interessant er at bruge HTML-symboler / tegn som disse:
- ⇒ | » ✓ ➤ ❤️.
Hvis du ikke udfylder title-feltet, kommer du til at ranke lavere i Google. Desuden har du ikke indflydelse på, hvad der skal stå i søgeresultatet. Så vælger Google selv noget fra din side, fx den øverste tekst, og det kan være den er helt uden mening i sammenhængen her.
Description
Description-feltet kan også sættes op på hver side på hjemmesiden. Det sker i HTML-koden.
Beskrivelsen har ikke indflydelse på SEO, men den vises i Googles søgeresultat og er dermed vigtig for, om linket i Google virker interessant at klikke på. Beskrivelsen skal derfor skabe opmærksomhed eller interesse.
Du kan fx opsummere sidens indhold i en eller to sætninger. Informer de besøgende om, hvad de får af værdi ved at læse videre.
Du har cirka 150 tegn. Pladsen i Googles søgeresultat er et antal pixels, derfor kan man ikke sige præcist hvor mange tegn. Men regn med cirka 150 tegn.
Hvis du vil øge chancen for at få klikket, så prøv at starte med et spørgsmål, som søgeren kan svare ja på. Fx:
- Søger du efter ...
? Kunne du tænke dig mere af ... ? Er du også træt af ... ?
Keywords
Loadtid
Loadhastigheden indgår også i Googles rangering, for det er en vigtig del af brugeroplevelsen.
Tager det for lang tid at se din side, er de besøgende hoppet videre. Test har vist at 75 % ikke genbesøger sider, der tager mere end 5 sekunder at loade.
Er din hjemmeside for længe om at loade bliver du altså straffet dobbelt:
- Dine besøgende gider ikke vente og forlader hjemmesiden.
- Google nedprioriterer din side.
Du kan reducere loadtiden ved at have en internetudbyder med hurtigt webhotel og ved at komprimere billeder og undgå en masse java-gejl.
Links
Linkjuice
En hjemmeside der linker til en anden hjemmeside, giver den modtagne hjemmeside værdi i Google.
Linkjuice er en metafor for den værdi, et link kan give den hjemmeside, som der linkes til. Nogle hjemmesider giver en masse linkjuice, og andre giver mindre linkjuice. Det afhænger af 2 ting:
- Den linkendes hjemmesides autoritet. Et link fra Ekstra Bladet har større værdi end et link fra sydhavnsslagteren.
- Den linkendes hjemmesides relevans i forhold til den modtagende hjemmeside:
- Et link fra den lokale frisør til en kunstner, giver ikke meget værdi.
- Et link fra et galleri til en kunstner giver en del værdi.
- Et link fra en Nigeria-side giver negativ værdi, for det tyder på at du har købt dig til linket.
Interne links kan også give linkjuice – eller flytte linkjuice – på den måde, at linker flere undersider til den samme underside, ved Google, at den pågældende underside er interessant.
Interne links
Interne links er links der linker indenfor din hjemmeside, fx på tværs af dine undersider.
Formålet et er at hjælpe de besøgende til at navigere rundt på din hjemmeside.
Interne links kan ofte få de besøgende til at blive i længere tid på din hjemmeside, fordi de så nemmere kan finde rundt eller fordi et link fanger deres interesse. Det giver point i Google. Og i sidste ende giver det jo også mere salg.
Flytte linkjuice
Du kan bruge interne links til at flytte linkjuice, altså fortælle hvilke sider du betragter som interessante eller vigtige.
Hvis du har en side "Rejser til Spanien", som er en vigtig side for dig at blive fundet på, kan du give den side noget linkjuice ved fx at lade alle dens undersider linke tilbage til den.
Undersiderne kunne fx være:
- Destinationerne (byerne).
- Rejseformer (grupperejser, ungdomsrejser, ældrerejser).
- Beskrivelser (landskab, udflugter).
Hav derfor i videst muligt omfang links fra undersiderne til topsiden indenfor samme indholdsunivers. Det kan synes kunstigt at linke tilbage til topsiden, men gør det fx med et link som dette:
- Vil du tilbage til oversigten over alle vores Spanien-rejser?
Det at samle dit univers omkring din søgeterm vil du ranke højere end bedre sider med et spredt univers!
Sats kun på at den øverste side i hierarkiet omkring et univers skal ligge højt i Google. De øvrige sider skal bruges til at hjælpe denne.
Keyword cannibalization
Dette underafsnit handler lidt om det samme som ovenstående ”Flytte linkjuice”.
Hvis du har flere sider på samme niveau som handler om de samme emner og kan findes på den samme søgeterm, vil Google have svært ved at tolke, hvilken af disse sider der er mest relevant i forhold til søgetermen. Det kan give dårligere ranking.
Der er 2 løsninger på det:
- Du kan sammenlægge siderne.
- Du kan hjælpe Google med at fortælle, hvilken af siderne der har størst værdi ved at give den noget linkjuice fra de sider, der for dig har mindre værdi.
Udgående links
Alt for mange er bange for at linke ud til andre hjemmesider, fordi de frygter, at det vil skade deres autoritet og dermed deres placeringer. Men det kan faktisk være en god idé at linke ud, hvis det har relevans.
Linker du ud til andre relevante hjemmesider, inden for det emne du skriver om, så er det med til at fortælle Google, hvad din side handler om. Og det øger din PageRank.
Du skal også huske på, at Google generelt er interesserede i links. Det er jo links der gør, at Googles robotter kan finde rundt på internettet.
Udgående links skal altså være relevante – ellers trækker de ned. Og link ikke til dine konkurrenter, så er du med til at give deres hjemmesider mere værdi.
Sociale signaler vægtes mere og mere i Google. Så link til dine profiler eller dine sider på de sociale medier.
Teknik og indhold
Der skal i dine links ikke stå "Læs mere her" men:
- Læs mere om de pragtfulde rejser til Spanien.
Disse links anvender Google, og så er det jo vigtigt at få søgetermen med.
Ved at markere dine links tydeligt – fx med både understregning, fed og anden farve – får du flere kliks.
Hvis linket ikke behøver at være en del af teksten, men kan vente til efter teksten, så kan links i farvestrålende knapper eller i billeder være gode til at sikre synligheden.
God ankertekst
En ankertekst er den visuelle tekst som popper op, når markøren føres over et link. Ankerteksten uddyber både overfor de besøgende og Google, hvad en side handler om.
Her er det også en god ide at medtage din søgeterm.
Black Hat SEO
Black Hat SEO står for, at du bevidst prøver at manipulere Google, fx med at:
- Have masser af indgående links fra Nigeria-sider.
- Fylde siden med søgetermer, der ikke giver værdi for de besøgende.
- Have søgetermer, som hjemmesiden ikke kan honorere.
- Have skjulte sider, tekster og links, som kun er til for Google, fx sort skrift på sort baggrund.
- Udgive dig som en anden. Du er fx flyttemand og ved, at Flyttemand Olsen er meget populær, så du udgiver dig for at være Flyttemand Olsen.
Vedr. punkt 5: Ud over at Google straffer det, så er det også ulovligt i dansk strafferet. Der er faldet en dom i Danmark og den udløste en stor bøde.
Det er yderst sjældent, at det kan betale sig af snyde. Folk der søger på Flyttemand Olsen, bliver jo skuffede, hvis de lander på en anden hjemmeside, og forlader så siden med det samme.
Opdager Google snyd – og det er de blevet rigtig gode til – bliver din side prioriteret ned. Nogle gange kan du ryge helt ud af Googles indeks. Det kan så kræve et helt nyt domæne, og dermed måske også et nyt firmanavn, at blive synlig på internettet igen.
Brugeradfærd
Brugeradfærd handler om hvordan dine besøgende engagerer sig med din hjemmeside, hvilket giver Google en indikator for deres tilfredshed.
Brugeradfærd er et vigtigt mål for Google. For er brugeren tilfreds med de hjemmesider, som Google finder, er brugeren også tilfreds med Google og vil blive ved med at bruge Google.
Antal besøg
Antal besøg på din hjemmeside betyder meget for din Pagerank.
Er der mange der besøger din hjemmeside, må den jo være god, når den er så populær.
Antal besøg tæller mere og mere i Google, da det er svært at snyde med. Tallet er ærligt og reelt.
Igen handler det om at have noget godt indhold for at få mange besøg. Og – som tidligere omtalt – lokke med noget opmærksomhedsskabende og interessant i dine metatags, som jo vises i Googles søgeresultat.
Afvisningsprocent
Afvisningsprocent – på engelsk Bounce Rate – er et tal for, hvor stor en del af dine besøgende, der forlader din hjemmeside igen uden at foretage en handling, fx at klikke videre til andre sider på din hjemmeside.
Har du en lav afvisningsprocent, vurderer Google, at din side er interessant, fordi du er i stand til at få de besøgende til at foretage handlinger på din hjemmeside.
Hver enkel underside på din hjemmeside har en afvisningsprocent.
Afvisningsprocenten vægter højt i PageRank, så det er vigtigt at dine sider er gode til at få de besøgende til fx at klikke videre.
Dvæletid
Dvæletid beskriver, hvor længe de besøgende befinder sig på din hjemmeside. En høj dvæletid er godt i forhold til PageRank, mens en lav dvæletid har modsatte effekt.
Du kan forbedre både afvisningsprocenten og dvæletiden med blandt andet disse metoder:
- Hav hurtig loadtid.
- Hav relevant indhold over folden. Fjern unødig grafik, kæmpe topbannere og andet irrelevant snask, som flytter fokus fra sidens primære tekst, budskab og udbytte.
- Giv et godt visuelt indtryk i design og layout.
- Hav en nem læsbarhed med fx punktopstillinger, luft mellem afsnit, overskrifter, billeder, lavt lixtal med mere.
- Hav noget interessant – ud over teksten – der fanger og øger tidsforbruget, fx billeder med blikfang, interessante videoer, humor og infografik.
- Hjælp de besøgende videre til andre relevante sider med gode links.
- CTA.
Indgående links
Links til din hjemmeside bliver af Google betragtet som en slags stemmesedler eller anbefalinger, som fortæller hvor relevant din hjemmeside er.
Nogle links giver meget linkjuice og andre giver mindre linkjuice. Det afhænger af linkafsenderens autoritet og linkets relevans.
Linkene skal komme fra sider med relevant indhold. Links du kan købe dig til - eller bytte dig til – alene med det formål at få en masse links, bliver straffet af Google. Det gælder Nigeria-links og links fra splogs – der er hjemmesider lavet kun for linkbuilding.
Hvis du får links ind til din hjemmeside, som kommer fra en forkert målgruppe, er det heller ikke så godt. Hvis andre linker til din hjemmeside, fordi de tror den handler om Justin Bieber, og den i virkeligheden handler om Mozart, er de besøgende hurtigt ude igen. Det giver en høj afvisningsprocent, som nedsætter din Pagerank.
Relevante links betyder meget for Pagerank, så prøv løbende at få gode links til din hjemmeside.
Men hvad skal få andre til at linke til din hjemmeside?
Svaret er igen: Godt indhold.
Hvis du kan få links fra dine konkurrenter, vil det være rigtig godt. Men det er nok svært. Men du kan få indirekte links, ved at lave en hjemmeside, som konkurrenterne gerne vil bruge. I murerbranchen kunne en god murstensberegner få links fra andre murerfirmaer. Hjemmesiden med murstensberegneren kunne så linke videre til din hjemmeside.
Mange sociale medier – fx Facebook og LinkedIn – bruger Nofollow links. Det betyder at deres links ikke sender linkjuice videre. Men link alligevel fra de sociale medier til din hjemmeside, for det skaber trafik til din hjemmeside, og trafik giver Pagerank.
Linkbuilding
Indgående links er en af de vigtigste parametre i PageRank. Et indgående link er nemlig en slags anbefaling fra en hjemmeside til en anden.
Dette afsnit handler om hvordan du kan skaffe indgående links.
For at få andre til at linke til din hjemmeside, kræves 2 ting:
- At du har noget godt indhold, der er værd at linke til.
- At du markedsfører indholdet.
Her får du nogle ideer til godt indhold:
- Uddybende beskrivelse af et emne.
Eksempel:
- Disse sider grupperet under ”Den gode hjemmeside”.
- Disse sider grupperet under ”Den gode hjemmeside”.
- Spændende infografik.
Eksempel:
- En oversætterside, har lavet en oversigt med de 10 mest oversatte danske forfattere. Dette linker blandt andre nogle biblioteker til.
- En oversætterside, har lavet en oversigt med de 10 mest oversatte danske forfattere. Dette linker blandt andre nogle biblioteker til.
- En beregner.
Eksempler:
- En fiskeudstyrsbutik har lavet en beregner der viser, hvor store fisk lystfiskeren må tage med hjem ud fra nogle data, fx geografi, årstid, salt- eller ferskvand.
- Indtast din månedsløn og se hvor hurtigt Kim Kardashian tjener det samme.
Mennesker og medier elsker kendisser.
- En fiskeudstyrsbutik har lavet en beregner der viser, hvor store fisk lystfiskeren må tage med hjem ud fra nogle data, fx geografi, årstid, salt- eller ferskvand.
- Et verdenskort der med billeder viser noget interessant.
Eksempel:
- Det mest populære ølmærke i forskellige lande vist med øl-logoet på hvert land.
- Det mest populære ølmærke i forskellige lande vist med øl-logoet på hvert land.
- Statistikker:
- Du kan få tonsvis af statistikker fra Danmarks Statistik eller Statistikbanken.
Nogle er gratis, andre koster lidt, hvis det kræver en bearbejdning.
- Du kan få tonsvis af statistikker fra Danmarks Statistik eller Statistikbanken.
Nogle er gratis, andre koster lidt, hvis det kræver en bearbejdning.
Det gode indhold behøver ikke altid at handle om dine produkter, men kan godt være ren underholdning. I givet fald skal du dog tænke lidt over, hvordan du placerer det på hjemmesiden.
Et par ideer til hvordan du kan skaffe links – udover at skabe godt indhold på din hjemmeside:
- Undersøg dine konkurrenters linkprofiler (det findes der værktøjer til det). Har de indgående links som du ikke har, så prøv at få disse links.
- Spørg dine kunder, leverandører og samarbejdspartnere.
- Spørg din brancheforening eller tilsvarende.
Sociale medier
Er der meget omtale af dig eller din virksomhed på de sociale medier påvirker det rankingen positivt.
Bliver Bigum & Co omtalt – også selv om det er uden link – kan Google ofte fange det og lade det indgå i rankingen.
Men Google indekserer kun de store Facebook-sider – der skrives simpelthen for meget til at Google kan læse det hele.
Kunstnersiden
Søgårdsvej 8, Gelstrup, 4500 Nykøbing Sj
21 78 33 72
mail@kunstnersiden.dk
CVR 41 93 80 80
Handelsbetingelser - Privatlivspolitik - Cookiedeklaration
Vil du også have en indbydende og sælgende hjemmeside?